The effect of crop losses during pre-harvest and harvest periods on production costs in tomato production in the Ayaş and Nallıhan districts of Ankara province
Bu çalışmanın amacı hasat öncesi ve hasat sırasında meydana gelen ürün kayıplarının birim ürün maliyetine etkisini ortaya koymaktır. Bilindiği gibi hasat öncesi ve hasat sırasında meydana gelen ürün kayıpları ürün maliyetini etkilemekte ve kara olumsuz etkide bulunmaktadır. Ankara ilinde domates üre...
Saved in:
Published in: | Turkish journal of agriculture and forestry Vol. 29; no. 6; pp. 409 - 509 |
---|---|
Main Authors: | , , , , |
Format: | Journal Article |
Language: | English |
Published: |
TÜBİTAK
2005
|
Subjects: | |
Online Access: | Get full text |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Bu çalışmanın amacı hasat öncesi ve hasat sırasında meydana gelen ürün kayıplarının birim ürün maliyetine etkisini ortaya koymaktır. Bilindiği gibi hasat öncesi ve hasat sırasında meydana gelen ürün kayıpları ürün maliyetini etkilemekte ve kara olumsuz etkide bulunmaktadır. Ankara ilinde domates üretiminin yoğun olarak yapıldığı Ayaş ve Nallıhan ilçeleri araştırma alanı olarak seçilmiştir. Ayaş ilçesinde bodur, Nallıhan ilçesinde sırık domates çeşitleri yetiştirilmektedir. Örnek hacmi Ayaş ilçesi için 74, Nallıhan ilçesi için 34 olarak hesaplanmıştır. Araştırma alanında ortalama domates maliyeti sırasıyla 0.09 $ ve 0.12 $ olarak bulunmuştur. Brüt ve net karlar Ayaş ilçesinde Nallıhan ilçesine göre daha yüksek bulunmuştur. Hasat öncesi ve hasat sırasında meydana gelen ürün kayıpları fide yetiştirme döneminde çok yüksek bulunmuş olup, Ayaş ilçesinde % 14.78 ve Nallıhan ilçesinde % 12.76 dır. Üretim döneminde ürün kayıpları Ayaş ilçesinde % 5.99 ve Nallıhan ilçesinde % 4.92 olarak hesaplanmıştır. Hasat döneminde hesaplanan üretim kayıpları sırasıyla % 5.15 ve % 9.83'dür. Ürün kaybının olmaması durumunda 1 kg domates maliyeti Ayaş ilçesinde 0.06$, Nallıhan İlçesinde 0.09 $ olarak bulunmuştur.
The aim of this research was to analyze the impact on unit crop cost of crop losses that occur during the pre-harvest and harvest periods. It is understood today that crop losses occurring during these periods have an impact on crop cost and a negative effect on profit. The Ayaş and Nallıhan districts of Ankara province, where tomato production is carried out intensively, were selected as the research areas. Dwarf tomatoes are grown in the Ayaş district and indeterminate tomatoes in the Nallıhan district. A sample size of 74 for Ayaş and 34 for Nallıhan was calculated using a simple random sampling method. The production cost per kilo was 0.09 and 0.12, respectively, for these research areas. The gross margin and net profit per unit area were higher in Ayaş than in Nallıhan. A higher crop loss was seen in Ayaş (14.78%) compared to Nallıhan(12.76%) with respect to the seedling production period, as a fraction of all crop losses that include the pre-harvest and harvest periods. The crop losses during the production period in the field were 5.99% in Ayaş and 4.92% in Nallıhan. For the harvest period, crop losses were 5.15% in Ayaş and 9.83% in Nallıhan. Accounting for crop losses, per kilogram cost to produce tomatoes was 0.06 for Ayaş and 0.09 for Nallıhan. |
---|---|
Bibliography: | TTAR |
ISSN: | 1300-011X 1303-6173 |