İçerikleri farklı dört diş macununun tükürük mutans streptokokları ve laktobasil düzeyleri üzerine etkisi

Bu çalışma, NaF, NaF + Triklosan, SrF ve NaF + Bikarbonat içeren dört farklı diş macununun tükürükteki çürük yapıcı bakteriler üzerine tek fırçalama işlemi sonrasındaki etkilerini ve bu etkinin devamlılığını değerlendirmek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Yaşları 19-22 arasında değişen altı bireyin p...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:The journal of the Dental Faculty of Istanbul Vol. 32; no. 4; pp. 186 - 192
Main Authors: ATAKUL, Fatma, BAKIR, Şeyhmus, DÜLGERGİL, Ç. Türksel
Format: Journal Article
Language:Turkish
Published: İstanbul Üniversitesi 1998
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Bu çalışma, NaF, NaF + Triklosan, SrF ve NaF + Bikarbonat içeren dört farklı diş macununun tükürükteki çürük yapıcı bakteriler üzerine tek fırçalama işlemi sonrasındaki etkilerini ve bu etkinin devamlılığını değerlendirmek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Yaşları 19-22 arasında değişen altı bireyin plak ve diştaşı temizliği yapıldıktan sonra tükürükteki MS (Mutans Streptokokları) ve LB (Laktobasil) ölçümleri tekrarlanmıştır. Bu uygulama, bireylerin dişlerini macunsuz olarak fırçaladıkları üç gün sonrasında sırayla her bir macun için ayrı ayrı yapılmıştır. Elde edilen değerler, Çift Yönlü Varyans Analizi ve Newman-Keuls Analizi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, tüm macunların istatistiksel olarak özellikle 30. dakikada her iki bakteri üzerinde etkili olduğu, ancak bu etkinin NaF + Triklosan içeren macun haricinde 120 dakikaya kadar kaybolduğu saptanmıştır. Bu durum, macunlara eklenen fluoridlerin yanında, yapılarında sağlanabilecek gelişmelerle çürük bakterileri üzerinde uzun süreli etkiye sahip olabileceklerini düşündürmektedir. This study was vorried out to evaluate antibacterial effects and their durability of 4 different toothpastes including NaF, NaF + Triclosan, SrF and NaF + Bicarbonate, on salivary bacterial levels after single brushing. The study involved 6 healthy volunteers and age range 19-22. After the professional cleaning of the teeth, salivary levels of Mutans streptococci (MS) and Lactobacilli (LB) were measured for each participant. All toothpastes were used by each subject once only and washout periods of at least 3 days were allowed between using of 4 different toothpastes. After single brushing, MS and LB levels were measured in 30, 60, and 120min. Two Way Analyses of Variance and Newman-Keuls Analyses were performed to determine the significance of differences between toothpastes and periods. The antibacterial effects of 4 different toothpastes were strongly significance in 30 min. on both bacteria, but there were no statistically significant antibacterial effects in 120 min. except of NaF + Triclosan toothpaste. It was concluded from these results that commercially available toothpastes should be improved with respect to antimicrobial effects, via adding by new antimicrobial agents.
Bibliography:TTIP
ISSN:0257-8212