Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi

Bu araştırma, Adana ili Seyhan ve Yüreğir merkez ilçelerinde yapılmıştır. Çalışmada 66 işletmeden anket yolu ile 1998 yılına ait sosyo-ekonomik veriler toplanmıştır. İşletme başına gayrisafi üretim değeri 2.620 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Bu değer içerisinde en önemli pay süt satışına aittir (%...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi Vol. 11; no. 2; pp. 19 - 28
Main Authors: ŞAHİN, Kasım, KOÇ, Beşir, DAĞISTAN, Erdal, GÜL, Aykut
Format: Journal Article
Language:Turkish
Published: Yüzüncü Yıl Üniversitesi 2001
Subjects:
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Bu araştırma, Adana ili Seyhan ve Yüreğir merkez ilçelerinde yapılmıştır. Çalışmada 66 işletmeden anket yolu ile 1998 yılına ait sosyo-ekonomik veriler toplanmıştır. İşletme başına gayrisafi üretim değeri 2.620 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Bu değer içerisinde en önemli pay süt satışına aittir (%63.7). İşletmelerde değişen masrafların önemli bir kısmını yem masrafları oluşturmaktadır (%74.8). İşletmeler genelinde ortalama brüt kar 1.165 milyon TL'dir. İşletmeler büyüdükçe toplam ve hayvan başına brüt kar değeri artmaktadır. This research was conducted in Seyhan and Yüreğir Central Counties of Adana Province. In the research, socio-economic data belonging to the year 1998 was obtained from 66 dairy cattle farms. Gross production value of this enterprise per farm was calculated as 2.620 million TL. The biggest share in that value comes from raw milk sales (63.7 %). Feed cost is the most outstanding cost item in variable costs of the enterprise (74.8 %). Gross margin of the enterprise per farm was found as 3.585 million TL. The larger the enterprise, the more total gross margin per farm and gross margin per cattle were realized.
Bibliography:TTAR
ISSN:1018-9424