Tane üretimi için yetiştirilen mısırın birinci ve ikinci üründeki performanslarının belirlenmesi
Mısır ülkemizde kullanım alanları geniş, üretimi ise yetersiz olan bir bitkidir. Bu sorun ancak ikinci ürün tarımıyla çözülebilir. Bu nedenle planlanan çalışma 2005, 2006 ve 2007 yıllarında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Çiftliğinde birinci ve ikinci ürün olarak yürütülmüştür....
Saved in:
Published in: | Ege Üniversitesi Ziraat fakültesi dergisi Vol. 47; no. 2; pp. 181 - 190 |
---|---|
Main Authors: | , , |
Format: | Journal Article |
Language: | Turkish |
Published: |
Ege Üniversitesi
2010
|
Subjects: | |
Online Access: | Get full text |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Mısır ülkemizde kullanım alanları geniş, üretimi ise yetersiz olan bir bitkidir.
Bu sorun ancak ikinci ürün tarımıyla çözülebilir. Bu nedenle planlanan
çalışma 2005, 2006 ve 2007 yıllarında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Uygulama Çiftliğinde birinci ve ikinci ürün olarak yürütülmüştür.
Deneme materyali 32K61 ve 31G98 çeşitleridir. Bitkilerin vejetatif ve generatif
dönemlerdeki gün sayıları ile Büyüme Derece Gün (BDG) değerleri
hesaplanmıştır. Ayrıca tane verimi, verim öğeleri ve tarımsal özellikler ve kalite
özellikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda mısırın birinci üründe ikinci
üründen daha kısa sürede vejetasyon periyodunu tamamladığı saptanmıştır. Bu
kısalmanın generatif dönemde olduğu gözlenmiştir. BDG değerleri ve iklim
verileri doğrultusunda bitkinin büyüme ve gelişme dönemlerine sıcaklığın
doğrudan etki ettiği sonucuna varılmıştır. Tane verimi, verim öğeleri, tarımsal ve
kalite özelliklerinin tamamında birinci ürün ortalaması ikinci üründen yüksek
çıkmıştır. Ürünler arasında tane verimi, koçanda tane sayısı ve tanede yağ oranı
değerlerinde farklılık belirgin olmuştur.
The Corn is a plant whose cultivation area is broad, but production is
insufficient in Turkey. The problem can be solved only by second crop
productions. Therefore, the study was carried out in the farm of Adnan Menderes
University, Faculty of Agriculture as a first and second crop product in 2005, 2006
and 2007. The materials of the field experiment consist of 31G98 and 32K61. The
total number of days in vegetative and generative stages and Growing Degree Days
(GDD) value were calculated. Grain yield, yield components, agricultural
characteristics and quality parameters were determined in this experiment. At the
end of the study, it is determined that corn completes a vegetation period in a
shorter duration at first crop production than a second production. This decrease
become due to shorter generative stage. Plant growth and development periods
were affected by temperature, related with GDD values and climate data. Means of
grain yield yield components, agricultural and quality characteristics of first crop
product were higher than those of second crop product. It is found that differences
are present among grain yield, the number of grain per ear and oil content of product. |
---|---|
Bibliography: | TTAR |
ISSN: | 1018-8851 |