Türkiye'de kırsal yoksulluğun genel bir değerlendirmesi: Isparta ili Sütçüler ilçesi örneği An overview of rural poverty in Turkey: the case of Sütçüler district of Isparta province / Ayşe Karsan ; tez danışmanı, Prof.Dr. Bahri Karlı

Bu çalışmada; Isparta iline bağlı Sütçüler ilçesindeki geliri G0 kategorisine giren hane bazlı tarımsal işletmelerde yoksulluğun ekonomik, sosyal ve demografik boyutları incelenmiştir. Çalışmada anket yapılacak köyler, Sütçüler ilçesini temsil edebilecek şekilde “Gayeli Örnekleme Yöntemi” ile seçilm...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Karsan, Ayşe, Karlı, Bahri
Format: Dissertation
Language:Turkish
Published: Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2016
Online Access:Get more information
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Bu çalışmada; Isparta iline bağlı Sütçüler ilçesindeki geliri G0 kategorisine giren hane bazlı tarımsal işletmelerde yoksulluğun ekonomik, sosyal ve demografik boyutları incelenmiştir. Çalışmada anket yapılacak köyler, Sütçüler ilçesini temsil edebilecek şekilde “Gayeli Örnekleme Yöntemi” ile seçilmiş ve seçilen köylerdeki düşük gelirli hane bazlı tarımsal işletmeler, çalışmanın ana kitlesini oluşturmuştur. Bu kapsamda görüşülen tarımsal işletme sayısı 80'dir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. İncelenen yoksul işletmelerde ortalama aile büyüklüğü 2.13'tür. Ortalama işletme arazisi genişliği 8.72 dekar olup %92.83'ü sulanmayan kuru arazidir. İşletmelerde 7 yaş üzeri kişiler arasında okur-yazar olmayanların oranı %33.13’tür. İşletmeler ortalamasında işletmelerde kullanılmayan (atıl) işgücü oranı %53.25’tir.İşletmelerde üretim büyük oranda öz tüketime yöneliktir. İşletmelerde üretilen bitkisel üretimin %3.74’ü, hayvansal üretimin ise %9.70’i satılmaktadır. İşletmeler ortalamasında toplam aile geliri içinde tarımsal gelirin oranı %36.61 olup nüfus başına düşen yıllık gelir 2777.27 TL'dir. İncelenen yoksul işletmelerde günlük eşdeğer kişi başına 2.15$'ın altında kalan fert oranı %1.17, işletme oranı %1.25’dir. İşletmelerde günlük eşdeğer kişi başına 4.30$'ın altında kalan fert oranı %22.81, işletme oranı ise %30.00 olarak belirlenmiştir. İşletmelerde zorunlu harcamaların toplam harcamalar içerisindeki oranı %78.47 olarak belirlenirken, bu oran mal ağırlıklı harcamalar için %86.66, hizmet ağırlıklı harcamalar için ise %13.34 olarak hesaplanmıştır. İncelenen yoksul işletme halkının oturduğu konutların %48.75’i tek odalı olup %8.75’inde mutfak, %17.50’sinde banyo, %2.50’sinde ise tuvalet bulunmamaktadır. Sağlıklı içme suyuna erişemediğini belirten işletmelerin oranı %6.25'dir. İşletmelerde eğitim alamamak (%39.13), yaşlanmak, hasta ve özürlü olmak (%33.33) yoksulluğun mikro nedenleri; yörenin coğrafik yapısı (%52.17) ise yoksulluğun makro nedeni olarak görülmektedir. Turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi ve hayvancılığın desteklenmesi, yörenin kalkınması ve yöredeki yoksulluğun azaltılması için başlıca çözüm önerileri olarak ifade edilebilir. Anahtar Kelimeler: Kırsal Yoksulluk, Kırsal Kalkınma, Kırsal Turizm In this study, economic, social and demographic dimensions of the poverty of the household based agricultural farms that were in G0 income category in Sütçüler in Isparta were investigated. The villages that the surveys applied were selected using the "Purposive Sampling Method" so as them to represent Sütçüler district and the selected low-income household based farms constitute the main population. The number of farms we corresponded was 80. Descriptive statistics was used to analyse the data. The average family size was 2.13 among the examined poor farms. Average operating land area was 8.72 decares non-irrigated land was 92.83%. The proportion of illiterates among people over 7 years old in farms was 33.13%. About 3.74% of the vegetable production and 9.70% of the animal production generated in the farms was sold. The average ratio of agricultural income in total family income was 36.61% and the average annual income of per population was 2777.27 TL among farms. Among the investigated poor farms the ratio of income that fall below $ 2.15 per day per equivalised person was 1.17% and the ratio of farms was 1.25% and the ratio of income that fall below $ 4.30 per day per equivalised person was 22.81% and the ratio of farms was 30.00%. The proportion of the compulsory expenditures within the total expenditures of the farms was identified as 78.47% while this ratio was found to be 86.66% for goods-intensive expenses and 13.34% for service-intensive expenses. Among the dwellings of the residents of investigated poor farms 48.75% consists of only one room, there was no kitchen in 8.75%, no bathroom in 17.50% and no toilet in 2.50% of all the dwellings. The proportion of the farms who stated that it couldn't access the safe drinking water was 6.25%. Unable to receive enough education (39.13%), growing old, being sick and disabled (33.33%) were identified as the micro causes of poverty and the geography of the region (52.17%) was seen as the macro cause of poverty at farms. The development of tourism activities and animal breeding were determined to be the solution proposals for the development of the region and reducing poverty. The development of animal breeding development of the region and promotion of tourism activities and the main solution proposals for reducing poverty in the region is determined to be proposals for the solution for the development of the region and reducing poverty. Keywords: Rural Poverty, Rural Development, Rural Tourism
Bibliography:Yüksek lisans
2016
FBE
Tez (Yüksek Lisans) - Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, 2016.