UHT Sütlerin Bazı Kalite Kriterlerinin ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi

Bu çalısmada sade ve aromalı süt örneklerinin antioksidan aktiviteleri ile bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Sade, çilek aromalı ve çikolatalı süt olmak üzere 6 farklı firmadan alınan karton kutu ambalajlı UHT sütler kullanılmıstır. Örneklerde titrasyon asitliği, pH, yağ, topl...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:Akademik Gıda Vol. 8; no. 1
Main Authors: Sönmez,Ceren, Ertas,Güldem, Okur,Özge Duygu, Güzel-Seydim,Zeynep
Format: Journal Article
Language:Turkish
Published: Sidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti 01-01-2010
Subjects:
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Bu çalısmada sade ve aromalı süt örneklerinin antioksidan aktiviteleri ile bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Sade, çilek aromalı ve çikolatalı süt olmak üzere 6 farklı firmadan alınan karton kutu ambalajlı UHT sütler kullanılmıstır. Örneklerde titrasyon asitliği, pH, yağ, toplam kuru madde ve kül analizleri yapılmıs olup, toplam fenolik madde içeriği ve toplam antioksidan aktiviteleri TEAC (Troloks Esdeğer Antioksidan Aktivitesi, ABTS) ve ORAC (Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi) yöntemleriyle belirlenmistir. Elde edilen sonuçlara göre çilek aromalı, çikolatalı ve sade sütlerde toplam fenolik madde içeriği sırasıyla 1152.93 ± 57.82, 1587.52 ± 229.84 ve 1030.10 ± 19.31 mg gallik asit esdeğeri (GAE)/L, TEAC değerleri sırasıyla 5.38 ± 0.28, 6.25 ± 0.53 ve 4.31 ± 0.51 mM Troloks esdeğeri, ORAC değerleri ise sırasıyla 3.38 ± 0.36, 4.31 ± 0.57 ve 2.98 ± 0.15 μmol Troloks esdeğeri/mL olarak bulunmustur. Antioksidan aktiviteleri, toplam fenolik madde içeriği ve ORAC bakımından ürünler arasında en düsük değerler sade süt örneklerinde tespit edilmistir. Çikolatalı sütlerde toplam antioksidan aktivite değerleri en yüksek belirlenmistir (p
ISSN:1304-7582
2148-015X