The suitability of the food consumed by children in primary schools for satisfying their needs
ÖzetAmaç: Tam gün eğitim veren ilköğretim okullarında servis edilen öğle yemek menüsü de dahil olmak üzere çocukların tükettikleri besinlerin çocukların günlük ihtiyaçlarına uygunluk durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem:Tanımlayıcı, kesitsel tipteki bu araştırmaya, Gaziantep’te tam gün...
Saved in:
Published in: | Turkish journal of public health Vol. 12; no. 3; pp. 153 - 161 |
---|---|
Main Authors: | , , |
Format: | Journal Article |
Language: | English |
Published: |
Turkish Society of Public Health Specialists
01-12-2014
|
Subjects: | |
Online Access: | Get full text |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | ÖzetAmaç: Tam gün eğitim veren ilköğretim okullarında servis edilen öğle yemek menüsü de dahil olmak üzere çocukların tükettikleri besinlerin çocukların günlük ihtiyaçlarına uygunluk durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem:Tanımlayıcı, kesitsel tipteki bu araştırmaya, Gaziantep’te tam gün eğitim veren ilköğretim okullarından rasgele belirlenen 14’ünden, 852 birinci sınıf öğrencisi alınmıştır.Öğrencilerin ve ebeveynlerinin demografik ve kişisel bilgileri, antropometrik ölçümleri, okulda verilen öğle yemeği menüleri ve besin tüketim alışkanlıkları incelenmiştir. Öğrencilerin Beden Kitle İndeksi (BKİ) değerleri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün persentil tablolarına göre değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 18 programında değerlendirilmiş, analizlerde ki–kare testi kullanılmıştır. Araştırma için etik kurul onayı alınmıştır. Bulgular: Öğrencilerin %51.4’ü erkek, %48.6’sı kız, yaş ortalamaları 7.05±0.24 yıldır. BKİ sonuçlarına göre %26.6’sı zayıf, %25.9’u hafif şişman/şişman bulunmuştur. Çocukların %73.5’i düzenli kahvaltı, %85.8’i düzenli öğle yemeği yemektedir. Annenin eğitim ve çalışma durumu çocukların her gün kahvaltı yapma durumunu etkilememektedir (p>0.05). Her gün öğle yemeği yiyenlerin %27.7’si hafif şişman/şişman iken düzenli yemeyenlerde bu oran %15.7 saptanmıştır (p<0.05). Her gün düzenli tüketilen besinler en fazla ekmek (%92,6), takiben süt ve süt ürünleri (%76,5)’dir. Öğrencilerin %24.9’unun okulunda öğle yemeği servis edilmektedir. Okullarda öğle yemeği servis edilmesi, çocuklarda düzenli öğle yemeği tüketimini arttırmaktadır (p<0.05). Öğle yemeğini okulda yiyen öğrencilerin okulda en çok tükettikleri grubun, yağ-şeker-tahıl olduğu saptanmıştır. Okulda servis edilen öğle yemeği menülerinin %43.3’ünün uygun olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, ilköğretim okullarında öğle öğünü menülerinin çocukların enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi için iyileştirme çalışmalarının gerekliliğini ortaya koymaktadır.Anahtar Kelimeler: Beslenme, okul sağlığı, ilköğretim okulu |
---|---|
ISSN: | 1304-1088 1304-1096 |