Börülcede Bazı Fiziksel ve Teknolojik Özelliklerin Belirlenmesi
Çalışmada, ülkemizin farklı bölgelerinden temin edilen börülce genotip ve çeşitlerinin fiziksel ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, Türkiye’nin farklı bölgelerinden temin edilen 5 genotip [Adana (B1), İzmir (B2), Mersin (B3), Mersin/Mut (B4) ve Isparta (B5)] ve 2 ad...
Saved in:
Published in: | Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Vol. 12; no. Ek (Suppl.) 1; pp. 477 - 485 |
---|---|
Main Authors: | , |
Format: | Journal Article |
Language: | English |
Published: |
31-12-2021
|
Online Access: | Get full text |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Çalışmada, ülkemizin farklı bölgelerinden temin edilen börülce genotip ve çeşitlerinin fiziksel ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, Türkiye’nin farklı bölgelerinden temin edilen 5 genotip [Adana (B1), İzmir (B2), Mersin (B3), Mersin/Mut (B4) ve Isparta (B5)] ve 2 adet tescilli çeşit (Amazon ve Sırma) kullanılmıştır. Çalışmada yıllar x genotip interaksiyonu baklada tane sayısı, tohum uzunluğu ve hacim özelliklerinde istatistiki ola-rak önemli bulunmuştur. Çalışmada baklada tane sayısı 6.37-8.77 adet, bakla uzunluğu 13.18-16.69 cm, bakla genişliği 7.30-9.31 mm, tohum uzunluğu 8.35-10.14 mm, tohum genişliği 6.28-7.50 mm, kuru ağırlığı 13.24-22.35 g, yaş ağırlığı 25.04-46.02 g, şişme indeksi 2.09-2.70, geometrik ortalama çapları 6.51-7.54 mm, küresellik değeri 0.73-0.79, tohum hacmi 155.12-233.67 mm3 yüzey alanı değerleri 120.58-172.23 mm2 arasında değişim göstermiştir. Genotip ve çeşitlerin iki yıl ortalaması değerlendirildiğinde genel olarak incelenen özelliklerde B1 genotipi ile Sırma çeşidi ön plana çıkmaktadır. Sonuç olarak incelenen özellikler mekanizasyon ve tüketicilerin satın almada tercihinde önem arz etmesi sebebiyle B1 genotipinin (Adana) ıslah işlemlerinde ön plana çıkacağı öngörülmektedir.
In the study, it was aimed to determine the physical and technological characteristics of cowpea genotypes and varieties obtained from different regions of our country. In the research, 5 genotypes obtained from different regions of Turkey [Adana (B1), İzmir (B2), Mersin (B3), Mersin/Mut (B4) and Isparta (B5)] and 2 registered cultivars (Amazon and Sırma) were used. The study was carried out in a randomized block design with 3 replications in the experimental fields of Faculty of Agriculture, Isparta University of Applied Sciences in 2019 and 2020. In the study, years x genotype interaction was found to be statistically significant in the number of seeds per pod, seed length and volume characteristics. In the study, it is varyed between that number of seeds per pod was 6.37-8.77, pod length 13.18-16.69 cm, pod width 7.30-9.31 mm, seed length 8.35-10.14 mm, seed width 6.28-7.50 mm, dry weight 13.24-22.35 g, wet weight 25.04-46.02 g, swelling index 2.09-2.70, geometric mean diameter 6.51-7.54 mm, sphericity value 0.73-0.79, seed volume 155.12-233.67 mm3 surface area values 120.58-172.23 mm2. When the two-year average of genotypes and cultivars is evaluated, B1 genotype and Sırma cultivar come to the fore in the generally examined characteristics. As a result, it is predicted that the B1 genotype (Adana) will come to the forefront in breeding processes due to the importance of mechanization and consumers' choice in purchasing. |
---|---|
ISSN: | 1309-2243 1309-2243 |
DOI: | 10.29048/makufebed.1004466 |