Buğdaygil ve Baklagil -Buğdaygil Karışımı Meraların Süt İneklerinin Verim Performansı ve Sütün Bileşimine Etkileri

Bu araştırma, Domuz ayrığı (Dactylis glomerata, Pizza, DA), İngiliz çimi (Lolium perenne, Bastion, İÇ) ve Ak üçgül (Trifolium repens, Huia, AÜ) karışımları ile tesis edilen 3 farklı meranın (İÇ, İÇAÜ ve DAAÜ) kuru ot verimi, kimyasal kompozisyonu, süt ineklerinde süt verimi ve sütün kompozisyonuna e...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:Turkish journal of agriculture : food science and technology Vol. 7; no. 1; pp. 7 - 12
Main Authors: Kılıçalp, Numan, Avcı, Mustafa, Hızlı, Hatice, Hatipoğlu, Rüştü
Format: Journal Article
Language:English
Published: 12-01-2019
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Bu araştırma, Domuz ayrığı (Dactylis glomerata, Pizza, DA), İngiliz çimi (Lolium perenne, Bastion, İÇ) ve Ak üçgül (Trifolium repens, Huia, AÜ) karışımları ile tesis edilen 3 farklı meranın (İÇ, İÇAÜ ve DAAÜ) kuru ot verimi, kimyasal kompozisyonu, süt ineklerinde süt verimi ve sütün kompozisyonuna etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. İki yıl yürütülen bu araştırmada otlatma denemesi, dönüşümlü deneme düzenine göre yapılmıştır. Bu amaçla, her biri 30 günden (8 gün alıştırma ve 22 gün esas dönem) oluşan iki dönemde toplam 6 baş Siyah-Alaca inek (2. laktasyonda ve ortalama 520±26 kg canlı ağırlığında) kullanılmıştır. Hayvanların süt verimi her dönemin birbirini takip eden son beş gününde, sütün besin madde kompozisyonu (kuru madde, yağ ve protein içeriği) ise son üç günü alınan örneklerde tespit edilmiştir. İÇAÜ merasından elde edilen otların asit çözücüde çözünmeyen lif (ADF) içeriği, diğer iki meradan elde edilenlerinkinden daha düşük bulunurken, Net Enerji Laktasyon (NEL) içeriği, birinci yıl, birinci otlatma döneminde, daha yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, incelenen meraların süt verimine etkisi önemsiz, ancak birinci yılda süt protein verimine, ikinci yılda ise süt yağı ve süt kuru maddesine etkilerinin önemli olduğu bulunmuştur. Otlatma döneminin birinci yılında, süt verimi, süt yağı verimi ve protein verimine etkisi ise önemli bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, bu çalışma şartları altınında meranın botanik kompozisyonunun sütün miktar ve bileşimi üzerine etkisinin olmadığı ancak, vejetasyon döneminin ilerlemesiyle süt veriminin düştüğü görülmüştür.
ISSN:2148-127X
2148-127X
DOI:10.24925/turjaf.v7i1.7-12.1907