Antibiyotik kullanımı ve altta yatan hastalıklar çoklu ilaca dirençli toplum kökenli pnömoni riskini ve mortaliteyi artırıyor mu?

Amaç: Akciğer parankiminin enfeksiyonu olan pnömoniler, toplum kökenli pnömoni (TKP) ve hastane kökenli pnömoni olarak iki gruba ayrılmaktadır. TKP oldukça sık görülür ve mortal seyredebilir. Sağlık Hizmeti İlişkili Pnömoni (SHİP), son üç ay içinde antibiyotik kullanımı ya da hastaneye yatışı olan v...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:Pamukkale Medical Journal Vol. 15; no. 2; pp. 229 - 237
Main Authors: Mert,Duygu, Öksüzoğlu,Hasan, İskender,Gülşen, Yapar Tosun,Göknur, Yenigün,Ayla, Ertek,Mustafa
Format: Journal Article
Language:Turkish
Published: Denizli Pamukkale Üniversitesi 01-01-2022
Pamukkale University, Facutly of Medicine
Subjects:
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Amaç: Akciğer parankiminin enfeksiyonu olan pnömoniler, toplum kökenli pnömoni (TKP) ve hastane kökenli pnömoni olarak iki gruba ayrılmaktadır. TKP oldukça sık görülür ve mortal seyredebilir. Sağlık Hizmeti İlişkili Pnömoni (SHİP), son üç ay içinde antibiyotik kullanımı ya da hastaneye yatışı olan ve nazogastrik sonda ile beslenen hastalarda gelişen pnömoniler olarak tanımlanmıştır. Son yapılan çalışmalarda, SHİP yerine çok ilaca dirençli TKP terimi kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada TKP ve çok ilaca dirençli TKP hastalarının yatışlarının ilk günü alınan laboratuvar sonuçları, etken bakteriyel patojenleri ve fatalite oranlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’ne 01/09/2018-20/03/2020 tarihleri arasında yatırılan TKP ve çok ilaca dirençli TKP hastaları alınmıştır. Bulgular: TKP 129 hasta ve çok ilaca dirençli TKP 64 hasta incelenmiştir. Çok ilaca dirençli TKP grubunda %96,9 (62) hastada, TKP grubunda %79,8 (103) hastada altta yatan hastalık bulunmuştur. İki grup arasında anlamlı bir fark saptanmıştır (p=0,003). Çok ilaca dirençli TKP grubunda %79,7 (51) hasta, TKP grubunda ise %19,4 (25) hasta son üç ay içinde antibiyotik kullanmıştır. Çok ilaca dirençli TKP grubunda anlamlı oranda yüksek bulunmuştur (p=0,000). Sonuç: Altta yatan hastalık ve son üç ay içinde antibiyotik kullanımı çok ilaca dirençli TKP gelişme riskini artırmaktadır. Bu hasta grubunda mortalite oranın daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çok ilaca dirençli TKP sorunuyla daha az karşılaşmak için pratik hekimlik uygulamalarında akılcı antibiyotik kullanım kurallarına özen gösterilmesi gerekmektedir.
ISSN:1309-9833
1308-0865
DOI:10.31362/patd.967856