Primary School Students Cognitive Structures About Nutrient Content: Word Association Test
The study aimed to examine the primary school students’ cognitive structures about nutrient content. The case study design, which was one of the qualitative research methods was used in the study. Participants of the study included 41 fourth grade students in a public school in Bursa in the 2021-202...
Saved in:
Published in: | Necatibey Eğitim Fakültesi elektronik fen ve matematik eğitimi dergisi Vol. 17; no. Özel Sayı; pp. 593 - 623 |
---|---|
Main Authors: | , |
Format: | Journal Article |
Language: | English |
Published: |
20-10-2023
|
Online Access: | Get full text |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | The study aimed to examine the primary school students’ cognitive structures about nutrient content. The case study design, which was one of the qualitative research methods was used in the study. Participants of the study included 41 fourth grade students in a public school in Bursa in the 2021-2022 academic year. Data were collected by word association test and analyzed by content analysis method. The study revealed that 11 themes related to proteins were formed and the most associated sub-theme was milk, meat, fish, and egg food group. Carbohydrates were classified under 14 themes and the most associated sub-theme was bread and cereals. 13 themes related to fats were created and the most associated sub-theme was oil seeds. Regarding vitamins, 12 themes were created, and the most associated sub-theme was fruits. 13 and 14 themes were created, respectively, related to water and minerals. While the sub-theme most associated with water was beverages, the sub-theme associated with minerals was mineral resources. The concept that students left mostly blank and established wrong relationships was minerals.
Çalışmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin besin içeriklerine yönelik bilişsel yapılarını belirlemektir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması desenini kullanılmıştır. Çalışma grubu, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı Bursa’da bir devlet okulundaki 41 dördüncü sınıf öğrencinden oluşmaktadır. Veriler, kelime ilişkilendirme testi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, proteinlerle ilgili 11 tema oluşturulmuş ve en çok ilişkilendirilen alt tema süt, et, balık ve yumurta besin grubudur. Karbonhidratlarla ilgili 14 tema oluşturulmuş ve en çok ilişkilendirilen alt tema ekmek ve tahıl grubudur. Yağlarla ilgili 13 tema oluşturulmuş ve en çok ilişkilendirilen alt tema yağlı tohumlardır. Vitaminlerle ilgili ise 12 tema oluşturulmuş ve en çok ilişkilendirilen alt tema meyvelerdir. Su ve minerallerle ilgili sırasıyla 13 ve 14 tema oluşturulmuştur. Suyla en çok ilişkilendirilen alt tema içeceklerken, minerallerle ilişkilendirilen alt tema mineral kaynaklarıdır. Öğrencilerin en fazla boş bıraktıkları ve yanlış ilişkiler kurdukları kavram ise minerallerdir. |
---|---|
ISSN: | 1307-6086 1307-6086 |
DOI: | 10.17522/balikesirnef.1286275 |