Defne Yaprağı Esansiyel Yağının +4°C'de Muhafaza Edilen Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum,1792) Filetolarının Raf Ömrü Üzerine Koruyucu Etkisi
Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda (% 0.1, % 0.5 ve % 1) kullanılan defne yaprağı esansiyel yağının soğukta depolanan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarındaki raf ömrü üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada ki filetoların +4±1°C’deki raf ömrü süresince her analiz gününde...
Saved in:
Published in: | International Journal of Pure and Applied Sciences Vol. 9; no. 1; pp. 107 - 114 |
---|---|
Main Author: | |
Format: | Journal Article |
Language: | English |
Published: |
30-06-2023
|
Online Access: | Get full text |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda (% 0.1, % 0.5 ve % 1) kullanılan defne yaprağı esansiyel yağının soğukta depolanan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarındaki raf ömrü üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada ki filetoların +4±1°C’deki raf ömrü süresince her analiz gününde kimyasal analizleri (pH, TBA ve TVB-N), mikrobiyolojik analizleri (Aerob bakteri, psikrofilik, laktobacillus, maya ve küf) ve duyusal analizleri (genel beğeni) gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, taze filetoların 6. günde, %0,1 defne yaprağı esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 9. günde, %0,5 defne yaprağı esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 12. günde, %1 defne esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 15. günde, mevcut muhafaza süreleri sona ermiştir. Sonuç olarak, defne yaprağı esansiyel yağının filetoların raf ömrü üzerinde olumlu etki gösterdiği, özellikle %1 defne yaprağı esansiyel yağı uygulanmış filetolarda bu kategoride kayda değer olduğunun ve ürünün mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal kalitesi üzerine olumlu etki gösterdiğinin önemli olduğu (p˂0.05) belirlenmiştir.
Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda (% 0.1, % 0.5 ve % 1) kullanılan defne esansiyel yağının soğukta depolanan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrü üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada incelenen filetoların 2±1°C’deki muhafazası süresince üç günde bir kimyasal (pH, TVB-N ve TBA), mikrobiyolojik (Toplam aerop bakteri, psikrofilik, laktobacillus, ve maya ve küf grubu bakterilerin sayımı) ve duyusal (Renk, koku, tekstür, lezzet ve genel beğeni) olarak analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde, taze filetoların 6. günde, % 0.1 defne esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 9. günde, %0.5 defne esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 12. günde, %1 defne esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 15. günde, muhafaza süreleri sona ermiştir. Sonuç olarak, defne esansiyel yağının filetoların raf ömrü üzerinde olumlu etki gösterdiği, özellikle 1% defne esansiyel yağı uygulanmış filetolarda bu konuda kayda değer olduğu ve ürünün kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal kalitesi üzerine olumlu etki gösterdiği gözlemlenmiştir. |
---|---|
ISSN: | 2149-0910 |
DOI: | 10.29132/ijpas.1191629 |