Vegetable Losses and Waste Along the Supply Chain and Farmers’ Willingness to Pay for Recycling: Towards to Green Supply Chain

The aims of the study were (i) to determine amount of the vegetable losses and waste generated along the supply chain by production system such as under greenhouse and conventional system in open area, (ii) to explore the amount of willingness to pay for recycling vegetable losses and waste by compo...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:Tekirdağ Ziraat Fakültesi dergisi Vol. 21; no. 1; pp. 148 - 165
Main Authors: CANAN, Selime, ULUIŞIK, Ebru Nur
Format: Journal Article
Language:English
Published: Namık Kemal Üniversitesi 30-01-2024
Subjects:
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:The aims of the study were (i) to determine amount of the vegetable losses and waste generated along the supply chain by production system such as under greenhouse and conventional system in open area, (ii) to explore the amount of willingness to pay for recycling vegetable losses and waste by composting and its determinants, (iii) to reveal the economic feasibility of composting vegetable losses and waste at district level and (iv) to calculate the individual and social cost of vegetable losses and waste along the supply chain by production system in Turkey. The farm level research data were collected from 81 conventional farms and 45 greenhouse farms in the Samsun province of Turkey by using questionnaires. In addition, 50 traders and 17 greengrocers, 13 supermarkets and 9 local marketers were interviewed. When quantifying vegetable losses and waste in mass, vegetable supply chain was examined in five different stages such as production, postharvest handling and storage, processing and packaging, distribution and retail. Contingent valuation method was used to asses willingness to pay of farmers, traders/merchants in wholesale market hall, greengrocer and super markets for composting of vegetable losses and waste. The economic feasibility of recycling of waste was revealed by using the net present value, cost-benefit analysis and internal rate of return. According to the research findings, the loss rates of vegetables produced per hectare in the greenhouse at the farm, wholesaler and retailer levels were respectively 2.2%; 1% and 20.3%. The loss rates of vegetables produced per hectare in the conventional farm at the farm, wholesaler and retailer levels were 3%, respectively; 0.9% and 16.8%. The individual loss of producers in the examined area was 0.67 thousand US $/year. The rates of individual loss of farms to annual agricultural income were 1.7% and 2.4% in greenhouse and conventional farms, respectively. Other individual losses in wholesales, retailer and consumers were 0.25, 4.89 and 1.02 thousand US $, respectively. The total social loss in the examined area was 6.83 thousand US $. When an assessment was made at the national level, the social loss was about 4% of the annual agricultural income. According to the research results, it has been concluded that depending on the amount of losses, the compost production facility to be established in the district can economically recycle vegetable losses and wastes. Çalışmanın amaçları (i) örtü altı ve konvansiyonel sistem gibi açık alanda üretim sistemi ile tedarik zinciri boyunca oluşan bitkisel kayıpların ve atıkların miktarını belirlemek, (ii) bitkisel kayıplar ve atıkların geri dönüşümü için çiftçinin ödeme istekliliği miktarını araştırmak, (iii) sebze kayıplarını ve atıklarını kompostlaştırmanın bölge düzeyinde ekonomik fizibilitesini ortaya koymak ve (iv) Türkiye'de tedarik zinciri boyunca sebze kayıpları ve atıklarının bireysel ve sosyal maliyetini üretim sistemine göre hesaplamaktır. İşletme düzeyindeki araştırma verileri, Samsun ilindeki 81 konvansiyonel işletmeden ve 45 sera işletmesinden anketler kullanılarak toplanmıştır. Ayrıca 50 tüccar ve 17 manav, 13 süpermarket ve 9 yerel pazarlamacı ile görüşme yapılmıştır. Sebze kayıplarını ve atıklarını kütlesel olarak ölçerken sebze tedarik zinciri; üretim, hasat sonrası işleme ve depolama, paketleme, dağıtım ve perakende satış olmak üzere beş farklı aşamada incelenmiştir. Çiftçilerin, tüccarların/tüccarların hallerde, manavlarda ve süper marketlerde sebze kayıpları ve atıklarının kompostlanması için ödeme yapma istekliliğini değerlendirmek için koşullu değerleme yöntemi kullanılmıştır. Atıkların geri dönüştürülmesinin ekonomik fizibilitesi net bugünkü değer, maliyet-fayda analizi ve iç karlılık oranı kullanılarak ortaya koyulmuştur. Araştırma bulgularına göre serada üretilen sebzelerin hektar başına işletme, toptancı ve perakendeci düzeyindeki kayıp oranları sırasıyla %2,2; %1 ve %20,3’dür. Konvansiyonel işletmelerde hektar başına üretilen sebzelerin işletme, toptancı ve perakendeci düzeyindeki kayıp oranları sırasıyla %3; %0,9 ve %16,8’dir. Araştırma alanındaki üreticilerin bireysel kaybı ise 0,67 bin ABD Doları/yıl olarak gerçekleşmiştir. İşletmelerin bireysel kaybının yıllık tarımsal gelire oranı seralarda %1,7, konvansiyonel çiftliklerde ise %2,4’dür. Diğer bireysel kayıplar toptancı, perakendeci ve tüketicide sırasıyla 0,25, 4,89 ve 1,02 bin ABD Dolarıdır. Araştırma alanındaki toplam sosyal kayıp ise 6,83 bin ABD Dolarıdır. Ulusal düzeyde bir değerlendirme yapıldığında sosyal kaybın yıllık tarımsal gelirin yüzde 4'ü civarında olduğu görülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre ilçede kurulacak kompost üretim tesisinin kayıp miktarına bağlı olarak bitkisel kayıp ve atıkların ekonomik olarak geri dönüştürülebileceği sonucuna varılmıştır.According to the research findings, the loss rates of vegetables produced per hectare in the greenhouse at the farm, wholesaler and retailer levels were respectively 2.2%; 1% and 20.3%. The loss rates of vegetables produced per hectare in the conventional farm at the farm, wholesaler and retailer levels were 3%, respectively; 0.9% and 16.8%. The individual loss of producers in the examined area was 0.67 thousand US $/year. The rates of individual loss of farms to annual agricultural income were 1.7% and 2.4% in greenhouse and conventional farms, respectively. Other individual losses in wholesales, retailer and consumers were 0.25, 4.89 and 1.02 thousand US $, respectively. The total social loss in the examined area was 6.83 thousand US $. When an assessment was made at the national level, the social loss was about 4% of the annual agricultural income. According to the research results, it has been concluded that depending on the amount of losses, the compost production facility to be established in the district can economically recycle vegetable losses and wastes.
ISSN:1302-7050
1302-7050
DOI:10.33462/jotaf.1251261