A Plant-Based Milk Type: Hemp Seed Milk

Plant-based milk industry has been enlarged with increasing demand for plant milk types and their products. Demand is based on some factors such as vegan consumption, nutritional content, carbon emissions, lactose intolerance, and other factors. According to raw material, plant-based vegetable milk...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:Akademik Gıda Vol. 20; no. 2; pp. 170 - 181
Main Authors: BEŞİR, Ayşegül, AWAD, Nour, MORTAŞ, Mustafa, YAZICI, Fehmi
Format: Journal Article
Language:English
Published: 27-07-2022
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Plant-based milk industry has been enlarged with increasing demand for plant milk types and their products. Demand is based on some factors such as vegan consumption, nutritional content, carbon emissions, lactose intolerance, and other factors. According to raw material, plant-based vegetable milk types can be divided into five categories as cereal-based (oat, rice, corn and spelt milks), legume-based (soy, peanut, lupine and cowpea milks), nut-based (almond, coconut, hazelnut, pistachio, walnut and cashew milks), seed-based (sesame, flax, hemp and sunflower milks) and pseudo-cereal based (quinoa, teff, amaranth and buckwheat milks). Hemp seed milk is one of the seed-based milks and it has high nutrition values because it is composed of lipids (1.25-5.00%), proteins (0.83-4.00%), carbohydrates (2.5-20.0%), vitamin E, minerals (sodium, phosphorus, potassium, magnesium, calcium, sulfur, iron, and zinc) and all essential amino acids with high in polyunsaturated fatty acids (linolenic acid and linoleic acid). This review evaluated hemp seed milk in comparing with other plant milk types, presented its nutritional aspect, and formed a perspective with current studies. Bitkisel süt endüstrisi, bitkisel sütlere ve ürünlerine olan talebin artmasına bağlı olarak genişlemektedir. Söz konusu talepler temel anlamda vegan tüketim, besinsel içerik, karbon emisyonu, laktoz intoleransı ve diğer faktörler olmak üzere bazı hususlara bağlıdır. Bitkisel sütler hammaddelerine göre tahıl bazlı (yulaf, pirinç ve mısır sütü), baklagil bazlı (soya, yer fıstığı, acı bakla ve börülce sütü), yemiş bazlı (badem, hindistan cevizi, fındık, fıstık, ceviz ve kaju sütü), tohum bazlı (susam, keten, kenevir ve ayçiçeği sütü) ve yarı-tahıl bazlı (kinoa, teff, amaranth ve karabuğday sütü) olmak üzere beş kategoriye ayrılmaktadır. Kenevir tohumu sütü, tohum bazlı sütlerden biri olup; yağ (%1.25-5.00), protein (%0.83-4.00), karbonhidrat (%2.5-20.0), E vitamini, mineraller (sodyum, fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum, kükürt, demir ve çinko), çoklu doymamış yağ asitleri (linolenik asit ve linoleik asit) ve esansiyel amino asit içeriği ile yüksek besinsel değere sahiptir. Bu çalışma, kenevir tohumu sütünün besleyici yönünün ortaya çıkarılması, diğer bitkisel sütlerle karşılaştırılması ve güncel çalışmalarla bir bakış açısı oluşturulması için derlenmiştir.
ISSN:1304-7582
DOI:10.24323/akademik-gida.1149875