Türkiye'de Ekonomik Krizler ve Döviz Kuru Enflasyon İlişkisi

Kısaca geçirgenlik olarak adlandırılan döviz kurundaki artış veya azalışın yerli fiyatlar üzerindeki etki miktarı para politikası için, özelikle enflasyon hedeflemesi politikası uygulayan rejimlerde, önemli bir konudur. Düşük geçirgenlik merkez bankasının para politikası kararlarında daha fazla esne...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Vol. 9; no. 1; pp. 71 - 80
Main Author: ÖZÇİÇEK, Ömer
Format: Journal Article
Language:Turkish
Published: Gazi Üniversitesi 2007
Subjects:
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Abstract Kısaca geçirgenlik olarak adlandırılan döviz kurundaki artış veya azalışın yerli fiyatlar üzerindeki etki miktarı para politikası için, özelikle enflasyon hedeflemesi politikası uygulayan rejimlerde, önemli bir konudur. Düşük geçirgenlik merkez bankasının para politikası kararlarında daha fazla esneklik sağlaması açısından bir avantaj olabilir. Bu durumda, döviz kurundaki hareketler yerli fiyatları çok az etkileyeceğinden, para politikaları kur dışındaki başka hedeflere daha fazla odaklanabilir. Geçirgenliğin yüksek olması yüzünden birçok az gelişmiş ve gelişmekte olan ülke sabit kur rejimi uygulamayı tercih etmektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin 1982-2002 arası veri kullanılarak kurdaki değişmelerin değişik alt dönemler için toptan ve tüketici fiyatları üzerindeki etkisi inceleniyor. Daha önceki Türkiye için yapılmış çalışmalarda kısa vadeli geçirgenlik katsayısının 0.50 ile 0.60 arasında olduğu bulunmuştur. Fakat bu çalışmada Türkiye için diğer araştırmalarda bulunan yüksek geçirgenliğin 1994 ve 2004 krizlerinden kaynaklandığı bulunmuştur. Kriz dönemlerinde kurdaki ani yükseliş ve enflasyonda da kısa zaman içerisinde yaşanan büyük artışlar genel olarak istatistiksel analizlerde geçirgenliğin yüksel çıkmasına sebep olmaktadır. Kriz dönemleri hesaba katıldığında gerçek geçirgenlik miktarının oldukça düşüktür. Bu sonuç enflasyonu düşürmeye yönelik para politikasının kura daha az bağlı olduğunu göstermektedir. The amount of the effect of exchange rate changes on domestic price level, shortly known as pass-though, is an important subject for monetaıy policy, especially in inflation targeting regimes. Lower pass-throtıgh could be more advantageous since it gives more flexibility to central banks. Since in this case changes in exchange rate \vill have a sınailer effect on domesüc prices, monetary policy will have the means tofocus more on other targets. Because of high pass-through many less-developed and developing country prefer to implement a pegged exchange rate system. in this article the effect of exchange rate on Turkish wholesale and consumer prices are investigated using datafor the 1982-2002 periods. Previous studies have found that the short-run passthrough rate in Turkey to be between 0.5 and 0.6. But this study shows that the high values found in other studies mostly stems froın the 1994 and 2001 crises. The sudden jump in exchange rate and the increase in inflation rate during the crises periods is the reason for finding high pass-trough values in statistical analysis. Taking into account these crises periods the actual pass-through amount is significant lower. This result suggests that monetary policy in reducing inflation is less dependent on exchange rate.
AbstractList Kısaca geçirgenlik olarak adlandırılan döviz kurundaki artış veya azalışın yerli fiyatlar üzerindeki etki miktarı para politikası için, özelikle enflasyon hedeflemesi politikası uygulayan rejimlerde, önemli bir konudur. Düşük geçirgenlik merkez bankasının para politikası kararlarında daha fazla esneklik sağlaması açısından bir avantaj olabilir. Bu durumda, döviz kurundaki hareketler yerli fiyatları çok az etkileyeceğinden, para politikaları kur dışındaki başka hedeflere daha fazla odaklanabilir. Geçirgenliğin yüksek olması yüzünden birçok az gelişmiş ve gelişmekte olan ülke sabit kur rejimi uygulamayı tercih etmektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin 1982-2002 arası veri kullanılarak kurdaki değişmelerin değişik alt dönemler için toptan ve tüketici fiyatları üzerindeki etkisi inceleniyor. Daha önceki Türkiye için yapılmış çalışmalarda kısa vadeli geçirgenlik katsayısının 0.50 ile 0.60 arasında olduğu bulunmuştur. Fakat bu çalışmada Türkiye için diğer araştırmalarda bulunan yüksek geçirgenliğin 1994 ve 2004 krizlerinden kaynaklandığı bulunmuştur. Kriz dönemlerinde kurdaki ani yükseliş ve enflasyonda da kısa zaman içerisinde yaşanan büyük artışlar genel olarak istatistiksel analizlerde geçirgenliğin yüksel çıkmasına sebep olmaktadır. Kriz dönemleri hesaba katıldığında gerçek geçirgenlik miktarının oldukça düşüktür. Bu sonuç enflasyonu düşürmeye yönelik para politikasının kura daha az bağlı olduğunu göstermektedir. The amount of the effect of exchange rate changes on domestic price level, shortly known as pass-though, is an important subject for monetaıy policy, especially in inflation targeting regimes. Lower pass-throtıgh could be more advantageous since it gives more flexibility to central banks. Since in this case changes in exchange rate \vill have a sınailer effect on domesüc prices, monetary policy will have the means tofocus more on other targets. Because of high pass-through many less-developed and developing country prefer to implement a pegged exchange rate system. in this article the effect of exchange rate on Turkish wholesale and consumer prices are investigated using datafor the 1982-2002 periods. Previous studies have found that the short-run passthrough rate in Turkey to be between 0.5 and 0.6. But this study shows that the high values found in other studies mostly stems froın the 1994 and 2001 crises. The sudden jump in exchange rate and the increase in inflation rate during the crises periods is the reason for finding high pass-trough values in statistical analysis. Taking into account these crises periods the actual pass-through amount is significant lower. This result suggests that monetary policy in reducing inflation is less dependent on exchange rate.
Author ÖZÇİÇEK, Ömer
Author_xml – fullname: ÖZÇİÇEK, Ömer
BookMark eNrjYmDJy89LZWHgNDQ2MNI1MjAy4WDgLS7OTDIwMLAwNDIxs-RkcAg5vKcoO7MyVT0lVcE1Oz8vPzczW8G7KLMqJ7VIoSxVweXwtrLMKgXv0qJSBde8tJzE4sr8PIUjG3Iyj87PzizO5GFgTUvMKU7lhdLcDDJuriHOHrqlOYnZSZm58QVFmbmJRZXxFkYGJpbGBKQBerE5Zg
ContentType Journal Article
DBID GIY
GIZ
GJA
GJB
DatabaseName ULAKBİM - Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanı
ULAKBİM - Yaşam Bilimleri Veri Tabanı
ULAKBİM - Türk Sosyal Bilimler Veri Tabanı
ULAKBİM - Türk Tıp Veri Tabanı
DatabaseTitleList
Database_xml – sequence: 1
  dbid: GJA
  name: ULAKBİM - Türk Sosyal Bilimler Veri Tabanı
  url: http://uvt.ulakbim.gov.tr/sbvt/
  sourceTypes: Open Access Repository
DeliveryMethod fulltext_linktorsrc
DocumentTitleAlternate Economic Crises in Turkey and Exchange Rate Inflation Relation
EndPage 80
ExternalDocumentID 82049
GroupedDBID ALMA_UNASSIGNED_HOLDINGS
GIY
GIZ
GJA
GJB
ID FETCH-ulakbim_primary_820493
IEDL.DBID GIY
ISSN 1302-2024
IngestDate Tue Jan 05 18:08:06 EST 2021
IsOpenAccess true
IsPeerReviewed false
IsScholarly false
Issue 1
Language Turkish
LinkModel DirectLink
MergedId FETCHMERGED-ulakbim_primary_820493
Notes TSOS
OpenAccessLink http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/index.php?cwid=9&vtadi=TSOS&c=ebsco&c=summon&c=ebsco&ano=82049_76c9cc7a9f9370bc484f0c4a140e92f4
ParticipantIDs ulakbim_primary_82049
PublicationCentury 2000
PublicationDate 2007
PublicationDateYYYYMMDD 2007-01-01
PublicationDate_xml – year: 2007
  text: 2007
PublicationDecade 2000
PublicationTitle Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
PublicationYear 2007
Publisher Gazi Üniversitesi
Publisher_xml – name: Gazi Üniversitesi
References CHOUDHRI, E.U. ve D.S. HAKURA (2001), "Exchange Rate Pass-Through to Domestic Prices: Does the Inflationary Environment Matter?" IMF Working Paper No: 01194.
TAYLOR, John B. (2000), "Low inflation Pass-Through, and the Pricing Power of Firms", European Economic Review, 2000, Vol 44, pp. 1389-1404.
CAMPA, J. MANUEL ve Linda S. GOLDBERG (2002), "Exchange Rate Pass-Through into Import Prices: A Macro or Micro Phenomenon?", NBER, 8934.
LEİGH, Daniel ve Marco ROSSI (2002), "Exchange Rate Pass-Through in Turkey", IMF vvorking paper 02204.
DARVAS, Zsolt (2001), "Exchange Rate Pass-through and Real Exchange Rate in EU Candidate Countries", Deutche Bundesbank vvorking paper, No : 10/01.
CALVO, G. ve CM. REİNHART (2002), "Fear of Floating." The Çuarterfy Journal of Economics, Vol. 67, 379-408.
GOLDFAJN, llian ve Sergio WERLAG (2000), "The Pass-Through from depreciation to inflation: A Panel Study" Brezilya Merkez Bankası çalışma makalesi No:5.
MCCARTY, Jonathan (2000), "Pass-Through of Exchange Rates and Import Prices to Domestic inflation in Some Industrialized Economies." New York FED.
MIHALJEK, Dubravko ve Marc KLAU (2001), "A Note on the Pass-Through From Exchange Rate and Foreign Price Changes to inflation in Selected Emerging Market Economies." BISpapers No : 8, pp. 69-83.
References_xml
SSID ssib000812469
ssib023895459
ssib000658357
ssib002373966
Score 2.7603965
Snippet Kısaca geçirgenlik olarak adlandırılan döviz kurundaki artış veya azalışın yerli fiyatlar üzerindeki etki miktarı para politikası için, özelikle enflasyon...
SourceID ulakbim
SourceType Open Access Repository
StartPage 71
SubjectTerms Döviz Kuru
Economic Crisis
Economy, Business Administration, Accounting and Finance
Ekonomi, İşletme, Muhasebe ve Finansman
Ekonomik Kriz
Enflasyon
Foreign Exchange Rate
Inflation
Turkish Economy
Türkiye Ekonomisi
Title Türkiye'de Ekonomik Krizler ve Döviz Kuru Enflasyon İlişkisi
URI http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/index.php?cwid=9&vtadi=TSOS&c=ebsco&c=summon&c=ebsco&ano=82049_76c9cc7a9f9370bc484f0c4a140e92f4
Volume 9
hasFullText 1
inHoldings 1
isFullTextHit
isPrint
link http://sdu.summon.serialssolutions.com/2.0.0/link/0/eLvHCXMwxV1NS8NAEF1sQfDiB1b8qLIHqafUtFmb7KFgtSlVQQ_tQb2UzWYXQmoqMYm0f8a_4MmTt-r_cnabQgt69jKBOYQdJuS92ex7QeiYcKDlDDrArZplEIAYwwNYNhwJw3PNO2M-V2rkbs--vXfarrLJmZ9aSrOkmg5Z6AVP6lRlNYlV6lQ7B2q7CP4KzaKVLGF-0Oz37noV3tTfN-Ga_05jnmDRqAn4RujAbnDKuc2oBDA2PU4cIk1OGAwXgtYlKaACIJlSCl89LGHzklebgsLGIne3rYVZAaCPAhuhesBTkmdTiehX82IWMKuz8c_VbqL1nOzi1uzp3EIrSbyNzvvTzzgMxuLEF9gNtS46xPCymQxFjDOB29OPLJjgmzROsRtJoPfjUYS_3ofB9xvQ3aCEyh23f9k18qIGzzPHjIFemLWDitEoErsIE-opH35pcwvGUWYDa6gTC9ZqMsmp4-2h0q-32P8jf4DWZnuuamukjIpJnIpDVHjx0yPdVB0fVbxu6XjxAx-cxHI
link.rule.ids 224,225,226,227,230,315,782,786,887,4030
linkProvider Ulusal Akademik Ag ve Bilgi Merkezi (ULAKBIM)
openUrl ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info%3Aofi%2Fenc%3AUTF-8&rfr_id=info%3Asid%2Fsummon.serialssolutions.com&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Ajournal&rft.genre=article&rft.atitle=T%C3%BCrkiye%27de+Ekonomik+Krizler+ve+D%C3%B6viz+Kuru+Enflasyon+%C4%B0li%C5%9Fkisi&rft.jtitle=Gazi+%C3%9Cniversitesi+%C4%B0ktisadi+ve+%C4%B0dari+Bilimler+Fak%C3%BCltesi+Dergisi&rft.au=%C3%96Z%C3%87%C4%B0%C3%87EK%2C+%C3%96mer&rft.date=2007&rft.pub=Gazi+%C3%9Cniversitesi&rft.issn=1302-2024&rft.volume=9&rft.issue=1&rft.spage=71&rft.epage=80&rft.externalDocID=82049
thumbnail_l http://covers-cdn.summon.serialssolutions.com/index.aspx?isbn=/lc.gif&issn=1302-2024&client=summon
thumbnail_m http://covers-cdn.summon.serialssolutions.com/index.aspx?isbn=/mc.gif&issn=1302-2024&client=summon
thumbnail_s http://covers-cdn.summon.serialssolutions.com/index.aspx?isbn=/sc.gif&issn=1302-2024&client=summon