Konya'yı Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gıda Neofobisi ve Çeşitlilik Arayışı Eğilimlerinin Tekrar Ziyaret Niyetine Etkisi
Ziyaretçilerin gıdaya yönelik tutumları destinasyonları algılayış biçimlerinde ve yeniden tercih etmelerinde etkili olabilmektedir. Bu nedenle turistlerin gıda davranışları sürekli araştırılan bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Konya'ya gelen yabancı turistlerin gıda neofo...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Dissertation |
Language: | Turkish |
Published: |
ProQuest Dissertations & Theses
01-01-2024
|
Subjects: | |
Online Access: | Get full text |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Ziyaretçilerin gıdaya yönelik tutumları destinasyonları algılayış biçimlerinde ve yeniden tercih etmelerinde etkili olabilmektedir. Bu nedenle turistlerin gıda davranışları sürekli araştırılan bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Konya'ya gelen yabancı turistlerin gıda neofobisi ve çeşitlilik arayışı eğilimlerinin tekrar ziyaret niyetine etkilerini incelemektir. Çalışmadaki veriler, anket yöntemi kullanılarak Konya'yı ziyaret eden 395 yabancı turistin katılımıyla elde edilmiştir. Ankette bulunan gıda neofobisi ölçeği 10 maddeden, gıda çeşitlilik arayışı eğilimi ölçeği 8 maddeden, tekrar ziyaret etme niyeti ölçeği ise 3 maddeden oluşmaktadır. Demografik özelliklerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılmış, gıda neofobisi ve gıda çeşitlilik arayışı eğilimlerinin demografik özelliklere göre karşılaştırılması amacıyla bağımsız örneklemler için t testi ve ANOVA analizi yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Gıda neofobisi alt boyutlarından yenilik korkusu, yenilik arayışı ve gıda çeşitlilik arayışı eğiliminin katılımcıların cinsiyet, gelir düzeyi ve ziyaret tekrarlarına göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Gıda neofobisi alt boyutlarından yenilik korkusu, yenilik arayışı ve gıda çeşitlilik arayışı eğilimlerinin katılımcıların medeni durum, yaş ve eğitim düzeylerine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Gıda neofobisi alt boyutlarından yenilik arayışı ile katılımcıların gıda çeşitlilik arayışı eğilimleri arasında negatif yönlü yüksek düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Gıda neofobisi alt boyutlarından yenilik arayışı ile tekrar ziyaret niyeti arasında negatif yönlü çok zayıf düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Gıda neofobisi alt boyutlarından yenilik korkusu ve gıda çeşitlilik arayışı eğilimi ile tekrar ziyaret niyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Konya ilinde yapılacak benzer çalışmaların bu çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılarak yabancı turistleri bölgeye çekmeye yönelik pazarlama stratejilerinin oluşturulmasında önemli olacağı ön görülmektedir. |
---|---|
ISBN: | 9798346564966 |