Amatör Ve Profesyonel Futbolcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi

çalışmanın amacı, amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme alışkanlıklarının araştırılması ve farklılıklarının incelenmesidir. Araştırmaya 2008-2009 futbol sezonunda Türkiye Süper Ligi, 2. Lig A kategorisi, 2. Lig B kategorisi, 3.Lig, 1. Amatör ve 2. Amatör liglerinde yer alan takımlardan aktif...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:International journal of human sciences Vol. 6; no. 2
Main Authors: Göral,Kemal, Saygın,Özcan, Gelen,Ertuğrul
Format: Journal Article
Language:Turkish
Published: J-Human Sciences 01-02-2009
Subjects:
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:çalışmanın amacı, amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme alışkanlıklarının araştırılması ve farklılıklarının incelenmesidir. Araştırmaya 2008-2009 futbol sezonunda Türkiye Süper Ligi, 2. Lig A kategorisi, 2. Lig B kategorisi, 3.Lig, 1. Amatör ve 2. Amatör liglerinde yer alan takımlardan aktif olarak futbol oynayan 360 futbolcu katılmıştır. Beslenme alışkanlıklarının belirlenebilmesi için daha önce yapılmış bilimsel çalışmalardan yararlanılarak araştırmacı tarafından geliştirilen, 13 kişisel bilgi sorusu ve 20 beslenme alışkanlığı sorusu olmak üzere toplam 33 sorudan oluşan anket formu sporcuların dinlenme saatlerinde açıklama yapıldıktan sonra anketör tarafından uygulanmıştır. İstatiksel hesaplamalarda SPSS (version 14.0) programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde değerleri hesaplanmış, farklı kategorilerde yer alan takımlar arasındaki farkları bulmak için ki -kare testi uygulanmıştır. P değerinin 0,05’ ten küçük olduğu durumlarda gruplar arası fark anlamlı kabul edilmiştir. Futbolcuların eğitim durumları, gelir düzeyleri, beslenme programlarını hazırlayan uzman, beslenme ile başarı arasındaki ilişki, CHO yükleme, öğün atlama, alkol ve sigara kullanımı, müsabaka öncesi sıvı alımı, müsabaka öncesi tüketilen yiyecekler, düzenli şekilde destekleyici ürün alımı, karbonhidrat içerikli yiyecekler, müsabakadan önceki son yemek tercihi sorularına verilen cevapların istatiksel değerlerinde, gruplar arasında p<0,001 düzeyinde; atlanılan öğün sorusunun değerlerinde p<0,01; sporcu beslenmesi bilgi kaynağı, antrenman süresince sıvı alımı, antrenman öncesi ve sonrası beslenmeye dikkat etme, değerlerinde ise p<0,05 düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak, bilimsel çalışmalarla desteklenmiş beslenme bilgileri ışığında, sporcuların ve antrenörlerin beslenme eğitimi ile desteklenmeleri, yazılı ve görsel medyada bu konunun öneminin devamlı vurgulanmasının çok faydalı olacağı düşünülmektedir.
ISSN:2458-9489
1303-5134