Mikro Elementlerin Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Yağı Kalitesi Üzerine Etkisi

Yemeklik yağın büyük bir payı bitkisel yağlardan olusmaktadır. Bitkisel yağlar içerisinde en önemli yağlardan birisi de ayçiçeği yağıdır. İçerdiği doymamıs yağ asitleri oranının yüksek olması nedeniyle, beslenme değeri yüksek olan bitkisel yağlardan birisidir. Ayçiçeğinin yetistirilme kosulları, öze...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:Akademik Gıda Vol. 10; no. 3
Main Authors: Rahimi,Amir, Kıralan,Mustafa, Arslan,Neşet, Day,Sibel
Format: Journal Article
Language:Turkish
Published: Sidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti 01-03-2012
Subjects:
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Yemeklik yağın büyük bir payı bitkisel yağlardan olusmaktadır. Bitkisel yağlar içerisinde en önemli yağlardan birisi de ayçiçeği yağıdır. İçerdiği doymamıs yağ asitleri oranının yüksek olması nedeniyle, beslenme değeri yüksek olan bitkisel yağlardan birisidir. Ayçiçeğinin yetistirilme kosulları, özellikle gübre ve mikro elementlerin kullanımı, yağın saklama kosulları yağ kalitesini önemli derecede etkilemektedir. İran gibi ülkelerde, yemeklik yağ üretimi gelismis çiftçiliğe sahip olan ülkelere göre çok düsüktür. Yağlı bitkiler ve bu guruba giren ayçiçeği, Fe, B, Mn ve Zn mikro elementlerin düsüklüğüne hassastır. Bu çalısmada adı geçen elementlerin yağ kalitesine etkisi arastırılmıstır. Çalısma, İran’ın Batı Azerbaycan, Urumiye sehri, Tarım Bakanlığı Arastırma Merkezi’nde yürütülmüstür. Bu deneme, tesadüf bloklarında bölünmüs parseller deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak gerçeklestirilmistir. Ana parselleri çesitler, alt parselleri ise gübre uygulamaları olusturmustur. Bitki basına tohum verimi, ham yağ oranı ve yağ asitleri incelenmistir. Çesitler arasında bitki basına tohum verimi, linoleik asit, oleik asit ve palmitik asit açısından istatistikî olarak önemli farklılık görülmüstür. Özelliklerin hepsinde, gübre uygulamaları arasında, istatistikî olarak önemli farklılık görülmüstür. Çesit x gübre bakımından bitki basına tohum verimi ve oleik asit açısından istatistikî olarak önemli bir etkilesim bulunmustur.
ISSN:1304-7582
2148-015X