Silibinin’in yüksek kolesterol diyeti ile beslenen sıçanlarda hiperlipidemi üzerine etkisi
Amaç: Hipolipidemik ilaçlar mevcut olmasına rağmen, daha etkin bir hipolipidemik ajan arayışı devam etmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada yüksek kolesterol diyeti ile beslenen sıçanlarda Silibinin hiperlipidemiye olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Öncelikle deney grubundaki...
Saved in:
Published in: | Cukurova Medical Journal Vol. 46; no. 1; pp. 125 - 131 |
---|---|
Main Authors: | , , , , |
Format: | Journal Article |
Language: | Turkish |
Published: |
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
01-01-2021
|
Subjects: | |
Online Access: | Get full text |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Amaç: Hipolipidemik ilaçlar mevcut olmasına rağmen, daha etkin bir hipolipidemik ajan arayışı devam etmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada yüksek kolesterol diyeti ile beslenen sıçanlarda Silibinin hiperlipidemiye olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Öncelikle deney grubundaki sıçanlar obez hale getirilmiştir. Sıçanlara 60 gün boyunca yumurta sarısı verilmiş ve daha sonra 50 mg/kg ve 100 mg/kg Silibin i.p. olarak 7 gün boyunca uygulanmıştır.
Bulgular: Sıçanların ilk ve son kiloları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Çalışmamızda yüksek kolesterollü diyet ile beslenen grupların total kolesterol (TK), LDL ve trigliserit (TG), VLDL seviyeleri, kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir şekilde yükselirken, HDL seviyesinde kontrol grubuna göre anlamlı bir azalma görülmüştür. Gruplar arasında OxLDL ve TAS değerleri bakımından anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç: Bu çalışmada deneysel obez sıçan modellerinde Silibinin, serum LDL, TK, VLDL, HDL, TG, OxLDL düzeylerine etkisi incelenmiştir. Silibinin, yüksek kolesterol diyetle beslenen (YKD) sıçanlarda 100 mg/kg dozda kullanıldığında, TG ve LDL seviyelerini düşürmede, HDL seviyesini arttırmada ve hepatik lipid birikimini azaltmada etkili bir rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Silibin kullanımının, antihiperlipidemik etkiye yol açmadığı, ancak antioksidan etkiye neden olduğu ortaya konulmuştur. |
---|---|
ISSN: | 2602-3032 2602-3040 |
DOI: | 10.17826/cumj.788377 |