Hatay ili Hristiyanlarının dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerinin inanç turizmi açısından değerlendirilmesi
Araştırmanın amacı Hatay ilinde yaşayan Hristiyanların dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerini belirlemek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için farkındalık yaratmaktır. Araştırmada nitel veri analizi yöntemlerinden betimleyici analiz ve amaçlı örneklem yöntemlerinden, kartopu örnek...
Saved in:
Published in: | Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Vol. 3; no. 4; pp. 823 - 835 |
---|---|
Main Authors: | , , |
Format: | Journal Article |
Language: | Turkish |
Published: |
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi (TURAM)
01-04-2019
|
Subjects: | |
Online Access: | Get full text |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Abstract | Araştırmanın amacı Hatay ilinde yaşayan Hristiyanların dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerini belirlemek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için farkındalık yaratmaktır. Araştırmada nitel veri analizi yöntemlerinden betimleyici analiz ve amaçlı örneklem yöntemlerinden, kartopu örneklem tekniği tercih edilmiştir. Ayrıca veri toplama yöntemi olarak yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırma Hatay ilinde yaşayan Hristiyan topluluğuna yönelik ve 25 yaş üstü katılımcılara uygulanmıştır. Araştırma bulgularında, genellikle iki büyük bayram (Noel ve Paskalya) kutlanıldığı ve her iki bayramda da geleneksel yemeklerin aynı olduğu belirlenmiştir. Hatay bölgesinde yüzyıllardır yaşamakta olan Hristiyan toplumunun kendi inanç ve geleneklerinden kaynaklanan farklı kültürel yapısı, hem inanç turizmi açısından hem de gastronomi turizmi açısından bölgede önemli bir kültürel zenginlik arz etmektedir. Bundan dolayı yöresel yemeklerin ve geleneklerin inanç turizmi ile birlikte bütünleştirilerek sunulması, bölgenin turizm cazibesini arttıracaktır. |
---|---|
AbstractList | Araştırmanın amacı Hatay ilinde yaşayan Hristiyanların dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerini belirlemek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için farkındalık yaratmaktır. Araştırmada nitel veri analizi yöntemlerinden betimleyici analiz ve amaçlı örneklem yöntemlerinden, kartopu örneklem tekniği tercih edilmiştir. Ayrıca veri toplama yöntemi olarak yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırma Hatay ilinde yaşayan Hristiyan topluluğuna yönelik ve 25 yaş üstü katılımcılara uygulanmıştır. Araştırma bulgularında, genellikle iki büyük bayram (Noel ve Paskalya) kutlanıldığı ve her iki bayramda da geleneksel yemeklerin aynı olduğu belirlenmiştir. Hatay bölgesinde yüzyıllardır yaşamakta olan Hristiyan toplumunun kendi inanç ve geleneklerinden kaynaklanan farklı kültürel yapısı, hem inanç turizmi açısından hem de gastronomi turizmi açısından bölgede önemli bir kültürel zenginlik arz etmektedir. Bundan dolayı yöresel yemeklerin ve geleneklerin inanç turizmi ile birlikte bütünleştirilerek sunulması, bölgenin turizm cazibesini arttıracaktır. |
Abstract_FL | The aim of research determines the gastronomy traditions of Christians living in Hatay province on their religious holidays and generate awareness to ensure their sustainability. The snowball sampling technique with descriptive analysis and purposeful sampling methods was chosen from among qualitative data analysis methods to be used in the study. In addition, semi-structured interview technique was used as a data collection method. The study was applied to the Christian community living in the province of Hatay and for participants over the age of 25. The study findings indicated that mainly two large festivals (Christmas and Easter) were celebrated and the same traditional dishes were served at both festivals. The different cultural structure of the Christian community, which has been living in the Hatay region for centuries, has a significant cultural richness in terms of faith tourism and gastronomic tourism in the region. Therefore, the integration of local dishes and traditions together with faith tourism will increase the attractiveness of the region's tourism. |
Author | Çetinsöz,Burçin Cevdet Yakıcı,Kıristina Polat,Aylin Sinem |
AuthorAffiliation | Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü, Turizm ve Seyahat Hizmetleri Pr |
AuthorAffiliation_xml | – name: Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü, Turizm ve Seyahat Hizmetleri Pr |
Author_xml | – sequence: 1 fullname: Çetinsöz,Burçin Cevdet – sequence: 2 fullname: Polat,Aylin Sinem – sequence: 3 fullname: Yakıcı,Kıristina |
BookMark | eNqVTT1OwzAU9lCkFujO6JGlJU6cNh0RFKUSI3v0Kr9GjzrPkp0M4QacgrFzztAcDFO4ANInfdL3ey0m7BiFuFPJMks3efFQQ2idJ1jmhc6TbCJm6SpJF1ppPRXzEGifaL3O1jovZuKzhBZ6SZZk6Sm01ANb8OPAEdIQk9xD76H5FQ3Irq87C2YcjhdJ_tx5x64hWaNFxqNFH3ssiYHPJ9l2nj6iC-fTOITLSFzG8Qt9jBvyZBsMdCuuDmADzv_4Rty_bN-eygUZBOvYEmP17jrP0a12z9vH10qpTbpS2T-i3zboacY |
ContentType | Journal Article |
DBID | IEBAR |
DOI | 10.32958/gastoria.584503 |
DatabaseName | Idealonline online kütüphane - Journals |
DatabaseTitleList | |
Database_xml | – sequence: 1 dbid: IEBAR name: Idealonline online kütüphane - Journals url: http://www.idealonline.com.tr/IdealOnline/listDatabases.xhtml sourceTypes: Aggregation Database |
DeliveryMethod | fulltext_linktorsrc |
DocumentTitleAlternate | Evaluation of the gastronomy traditions of Christians in Hatay province on religious holidays from the perspective of religious tourism |
Editor | Diker,Oğuz |
Editor_xml | – sequence: 1 fullname: Diker,Oğuz |
EndPage | 835 |
ExternalDocumentID | IDEAL_119261 |
GeographicLocations | Çanakkale Türkiye |
GeographicLocations_xml | – name: Çanakkale – name: Türkiye |
GroupedDBID | ALMA_UNASSIGNED_HOLDINGS IEBAR M~E OK1 |
ID | FETCH-idealonline_journals_IDEAL_1192613 |
IEDL.DBID | IEBAR |
ISSN | 2602-4144 |
IngestDate | Wed Nov 20 07:38:44 EST 2024 |
IsPeerReviewed | true |
IsScholarly | true |
Issue | 4 |
Keywords | Bayram Gelenekleri Festive Traditions Hristiyanlık Dini Hatay İnanç Turizmi Gastronomi Christianity Gastronomy Religion Tourism |
Language | Turkish |
LinkModel | DirectLink |
MergedId | FETCHMERGED-idealonline_journals_IDEAL_1192613 |
ParticipantIDs | idealonline_journals_IDEAL_119261 |
PublicationCentury | 2000 |
PublicationDate | 2019-4 Özel Sayı |
PublicationDateYYYYMMDD | 2019-04-01 |
PublicationDate_xml | – month: 04 year: 2019 text: 2019-4 Özel Sayı |
PublicationDecade | 2010 |
PublicationTitle | Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research |
PublicationYear | 2019 |
Publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi (TURAM) |
Publisher_xml | – name: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi (TURAM) |
SSID | ssib044737458 |
Score | 4.171339 |
Snippet | Araştırmanın amacı Hatay ilinde yaşayan Hristiyanların dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerini belirlemek ve sürdürülebilirliğini sağlamak... |
SourceID | idealonline |
SourceType | Aggregation Database |
StartPage | 823 |
SubjectTerms | Turizm |
Title | Hatay ili Hristiyanlarının dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerinin inanç turizmi açısından değerlendirilmesi |
URI | http://www.idealonline.com.tr/IdealOnline/lookAtPublications/paperDetail.xhtml?uId=119261 |
Volume | 3 |
hasFullText | 1 |
inHoldings | 1 |
isFullTextHit | |
isPrint | |
link | http://sdu.summon.serialssolutions.com/2.0.0/link/0/eLvHCXMwtV29TsMwELagXWDgR4D4l5EYWNKKxmnIhAJNlUqIARjYKhu7YDUNlZtIhDfgKRg79xmaB-Nst1I2WJAyXayTTzrn-y6-H4TOfcK4IAOITgijDnEFc6jHdRvXIKCAUIxwXe8cP_r3z1edSLfJWSax66xKyYEi2T4RJqMjU82eFtnem80EyGeYVX9qNcd0LFTHpFw2Pt6yUXKd67saIC86MKoDhLsQl9V70U34sHQ2QnzXJ2Z-J1D6lkMgsrDXmG4r8CAqpKZLB20AQnt6pNZ6ZV8VCOpu_uPmt9DGgpfi0DrSNlrJ1A76imlGCywTiWPzMShoCpFwOUvhwYB6EjNaKDqyQk5xXujR9rycDY0Ia_uUKX3GrxrgxDDR9YYyxToDZz7FgHjyE97S-bScTYwS0CzKb6FgOQCu1CUTchdddKOn29ipWN5fnINJv9eJwru-NcbdQ7X0PRX7CF8GHIiGGAjicgKUBEgzD1i7zcjLgBPmHqCzX9Ud_mHNEVoDghPYTJtjVMtULk7Q6oTnpwt3-AFCuN1x |
link.rule.ids | 315,782,786,25137,27933,27934 |
linkProvider | İdeal Kültür Yayıncılık |
openUrl | ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info%3Aofi%2Fenc%3AUTF-8&rfr_id=info%3Asid%2Fsummon.serialssolutions.com&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Ajournal&rft.genre=article&rft.atitle=Hatay+ili+Hristiyanlar%C4%B1n%C4%B1n+dini+bayramlar%C4%B1nda+uygulad%C4%B1klar%C4%B1+gastronomi+geleneklerinin+inan%C3%A7+turizmi+a%C3%A7%C4%B1s%C4%B1ndan+de%C4%9Ferlendirilmesi&rft.jtitle=Gastroia%3A+Journal+of+Gastronomy+And+Travel+Research&rft.au=%C3%87etins%C3%B6z%2CBur%C3%A7in+Cevdet&rft.au=Polat%2CAylin+Sinem&rft.au=Yak%C4%B1c%C4%B1%2CK%C4%B1ristina&rft.date=2019-04-01&rft.pub=%C3%87anakkale+Onsekiz+Mart+%C3%9Cniversitesi+Turizm+Uygulama+ve+Ara%C5%9Ft%C4%B1rma+Merkezi+%28TURAM%29&rft.issn=2602-4144&rft.volume=3&rft.issue=4&rft.spage=823&rft.epage=835&rft_id=info:doi/10.32958%2Fgastoria.584503&rft.externalDBID=n%2Fa&rft.externalDocID=IDEAL_119261 |
thumbnail_l | http://covers-cdn.summon.serialssolutions.com/index.aspx?isbn=/lc.gif&issn=2602-4144&client=summon |
thumbnail_m | http://covers-cdn.summon.serialssolutions.com/index.aspx?isbn=/mc.gif&issn=2602-4144&client=summon |
thumbnail_s | http://covers-cdn.summon.serialssolutions.com/index.aspx?isbn=/sc.gif&issn=2602-4144&client=summon |