Hatay ili Hristiyanlarının dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerinin inanç turizmi açısından değerlendirilmesi

Araştırmanın amacı Hatay ilinde yaşayan Hristiyanların dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerini belirlemek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için farkındalık yaratmaktır. Araştırmada nitel veri analizi yöntemlerinden betimleyici analiz ve amaçlı örneklem yöntemlerinden, kartopu örnek...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published in:Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Vol. 3; no. 4; pp. 823 - 835
Main Authors: Çetinsöz,Burçin Cevdet, Polat,Aylin Sinem, Yakıcı,Kıristina
Format: Journal Article
Language:Turkish
Published: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi (TURAM) 01-04-2019
Subjects:
Online Access:Get full text
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Abstract Araştırmanın amacı Hatay ilinde yaşayan Hristiyanların dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerini belirlemek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için farkındalık yaratmaktır. Araştırmada nitel veri analizi yöntemlerinden betimleyici analiz ve amaçlı örneklem yöntemlerinden, kartopu örneklem tekniği tercih edilmiştir. Ayrıca veri toplama yöntemi olarak yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırma Hatay ilinde yaşayan Hristiyan topluluğuna yönelik ve 25 yaş üstü katılımcılara uygulanmıştır. Araştırma bulgularında, genellikle iki büyük bayram (Noel ve Paskalya) kutlanıldığı ve her iki bayramda da geleneksel yemeklerin aynı olduğu belirlenmiştir. Hatay bölgesinde yüzyıllardır yaşamakta olan Hristiyan toplumunun kendi inanç ve geleneklerinden kaynaklanan farklı kültürel yapısı, hem inanç turizmi açısından hem de gastronomi turizmi açısından bölgede önemli bir kültürel zenginlik arz etmektedir. Bundan dolayı yöresel yemeklerin ve geleneklerin inanç turizmi ile birlikte bütünleştirilerek sunulması, bölgenin turizm cazibesini arttıracaktır.
AbstractList Araştırmanın amacı Hatay ilinde yaşayan Hristiyanların dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerini belirlemek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için farkındalık yaratmaktır. Araştırmada nitel veri analizi yöntemlerinden betimleyici analiz ve amaçlı örneklem yöntemlerinden, kartopu örneklem tekniği tercih edilmiştir. Ayrıca veri toplama yöntemi olarak yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırma Hatay ilinde yaşayan Hristiyan topluluğuna yönelik ve 25 yaş üstü katılımcılara uygulanmıştır. Araştırma bulgularında, genellikle iki büyük bayram (Noel ve Paskalya) kutlanıldığı ve her iki bayramda da geleneksel yemeklerin aynı olduğu belirlenmiştir. Hatay bölgesinde yüzyıllardır yaşamakta olan Hristiyan toplumunun kendi inanç ve geleneklerinden kaynaklanan farklı kültürel yapısı, hem inanç turizmi açısından hem de gastronomi turizmi açısından bölgede önemli bir kültürel zenginlik arz etmektedir. Bundan dolayı yöresel yemeklerin ve geleneklerin inanç turizmi ile birlikte bütünleştirilerek sunulması, bölgenin turizm cazibesini arttıracaktır.
Abstract_FL The aim of research determines the gastronomy traditions of Christians living in Hatay province on their religious holidays and generate awareness to ensure their sustainability. The snowball sampling technique with descriptive analysis and purposeful sampling methods was chosen from among qualitative data analysis methods to be used in the study. In addition, semi-structured interview technique was used as a data collection method. The study was applied to the Christian community living in the province of Hatay and for participants over the age of 25. The study findings indicated that mainly two large festivals (Christmas and Easter) were celebrated and the same traditional dishes were served at both festivals. The different cultural structure of the Christian community, which has been living in the Hatay region for centuries, has a significant cultural richness in terms of faith tourism and gastronomic tourism in the region. Therefore, the integration of local dishes and traditions together with faith tourism will increase the attractiveness of the region's tourism.
Author Çetinsöz,Burçin Cevdet
Yakıcı,Kıristina
Polat,Aylin Sinem
AuthorAffiliation Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü, Turizm ve Seyahat Hizmetleri Pr
AuthorAffiliation_xml – name: Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü, Turizm ve Seyahat Hizmetleri Pr
Author_xml – sequence: 1
  fullname: Çetinsöz,Burçin Cevdet
– sequence: 2
  fullname: Polat,Aylin Sinem
– sequence: 3
  fullname: Yakıcı,Kıristina
BookMark eNqVTT1OwzAU9lCkFujO6JGlJU6cNh0RFKUSI3v0Kr9GjzrPkp0M4QacgrFzztAcDFO4ANInfdL3ey0m7BiFuFPJMks3efFQQ2idJ1jmhc6TbCJm6SpJF1ppPRXzEGifaL3O1jovZuKzhBZ6SZZk6Sm01ANb8OPAEdIQk9xD76H5FQ3Irq87C2YcjhdJ_tx5x64hWaNFxqNFH3ssiYHPJ9l2nj6iC-fTOITLSFzG8Qt9jBvyZBsMdCuuDmADzv_4Rty_bN-eygUZBOvYEmP17jrP0a12z9vH10qpTbpS2T-i3zboacY
ContentType Journal Article
DBID IEBAR
DOI 10.32958/gastoria.584503
DatabaseName Idealonline online kütüphane - Journals
DatabaseTitleList
Database_xml – sequence: 1
  dbid: IEBAR
  name: Idealonline online kütüphane - Journals
  url: http://www.idealonline.com.tr/IdealOnline/listDatabases.xhtml
  sourceTypes: Aggregation Database
DeliveryMethod fulltext_linktorsrc
DocumentTitleAlternate Evaluation of the gastronomy traditions of Christians in Hatay province on religious holidays from the perspective of religious tourism
Editor Diker,Oğuz
Editor_xml – sequence: 1
  fullname: Diker,Oğuz
EndPage 835
ExternalDocumentID IDEAL_119261
GeographicLocations Çanakkale
Türkiye
GeographicLocations_xml – name: Çanakkale
– name: Türkiye
GroupedDBID ALMA_UNASSIGNED_HOLDINGS
IEBAR
M~E
OK1
ID FETCH-idealonline_journals_IDEAL_1192613
IEDL.DBID IEBAR
ISSN 2602-4144
IngestDate Wed Nov 20 07:38:44 EST 2024
IsPeerReviewed true
IsScholarly true
Issue 4
Keywords Bayram Gelenekleri
Festive Traditions
Hristiyanlık Dini
Hatay
İnanç Turizmi
Gastronomi
Christianity
Gastronomy
Religion Tourism
Language Turkish
LinkModel DirectLink
MergedId FETCHMERGED-idealonline_journals_IDEAL_1192613
ParticipantIDs idealonline_journals_IDEAL_119261
PublicationCentury 2000
PublicationDate 2019-4 Özel Sayı
PublicationDateYYYYMMDD 2019-04-01
PublicationDate_xml – month: 04
  year: 2019
  text: 2019-4 Özel Sayı
PublicationDecade 2010
PublicationTitle Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research
PublicationYear 2019
Publisher Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi (TURAM)
Publisher_xml – name: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi (TURAM)
SSID ssib044737458
Score 4.171339
Snippet Araştırmanın amacı Hatay ilinde yaşayan Hristiyanların dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerini belirlemek ve sürdürülebilirliğini sağlamak...
SourceID idealonline
SourceType Aggregation Database
StartPage 823
SubjectTerms Turizm
Title Hatay ili Hristiyanlarının dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerinin inanç turizmi açısından değerlendirilmesi
URI http://www.idealonline.com.tr/IdealOnline/lookAtPublications/paperDetail.xhtml?uId=119261
Volume 3
hasFullText 1
inHoldings 1
isFullTextHit
isPrint
link http://sdu.summon.serialssolutions.com/2.0.0/link/0/eLvHCXMwtV29TsMwELagXWDgR4D4l5EYWNKKxmnIhAJNlUqIARjYKhu7YDUNlZtIhDfgKRg79xmaB-Nst1I2WJAyXayTTzrn-y6-H4TOfcK4IAOITgijDnEFc6jHdRvXIKCAUIxwXe8cP_r3z1edSLfJWSax66xKyYEi2T4RJqMjU82eFtnem80EyGeYVX9qNcd0LFTHpFw2Pt6yUXKd67saIC86MKoDhLsQl9V70U34sHQ2QnzXJ2Z-J1D6lkMgsrDXmG4r8CAqpKZLB20AQnt6pNZ6ZV8VCOpu_uPmt9DGgpfi0DrSNlrJ1A76imlGCywTiWPzMShoCpFwOUvhwYB6EjNaKDqyQk5xXujR9rycDY0Ia_uUKX3GrxrgxDDR9YYyxToDZz7FgHjyE97S-bScTYwS0CzKb6FgOQCu1CUTchdddKOn29ipWN5fnINJv9eJwru-NcbdQ7X0PRX7CF8GHIiGGAjicgKUBEgzD1i7zcjLgBPmHqCzX9Ud_mHNEVoDghPYTJtjVMtULk7Q6oTnpwt3-AFCuN1x
link.rule.ids 315,782,786,25137,27933,27934
linkProvider İdeal Kültür Yayıncılık
openUrl ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info%3Aofi%2Fenc%3AUTF-8&rfr_id=info%3Asid%2Fsummon.serialssolutions.com&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Ajournal&rft.genre=article&rft.atitle=Hatay+ili+Hristiyanlar%C4%B1n%C4%B1n+dini+bayramlar%C4%B1nda+uygulad%C4%B1klar%C4%B1+gastronomi+geleneklerinin+inan%C3%A7+turizmi+a%C3%A7%C4%B1s%C4%B1ndan+de%C4%9Ferlendirilmesi&rft.jtitle=Gastroia%3A+Journal+of+Gastronomy+And+Travel+Research&rft.au=%C3%87etins%C3%B6z%2CBur%C3%A7in+Cevdet&rft.au=Polat%2CAylin+Sinem&rft.au=Yak%C4%B1c%C4%B1%2CK%C4%B1ristina&rft.date=2019-04-01&rft.pub=%C3%87anakkale+Onsekiz+Mart+%C3%9Cniversitesi+Turizm+Uygulama+ve+Ara%C5%9Ft%C4%B1rma+Merkezi+%28TURAM%29&rft.issn=2602-4144&rft.volume=3&rft.issue=4&rft.spage=823&rft.epage=835&rft_id=info:doi/10.32958%2Fgastoria.584503&rft.externalDBID=n%2Fa&rft.externalDocID=IDEAL_119261
thumbnail_l http://covers-cdn.summon.serialssolutions.com/index.aspx?isbn=/lc.gif&issn=2602-4144&client=summon
thumbnail_m http://covers-cdn.summon.serialssolutions.com/index.aspx?isbn=/mc.gif&issn=2602-4144&client=summon
thumbnail_s http://covers-cdn.summon.serialssolutions.com/index.aspx?isbn=/sc.gif&issn=2602-4144&client=summon